Тринадесети национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2017

Наградени и финалисти

Церемонията по награждаването на победителите в 13-тото издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината – 2017“ се състоя по време на Националния иновационен форум на 15 декември 2017г.

Форумът се провежда под егидата на Президента на Р.България ген. Румен Радев и е със специалното участие на г-н Томислав Дончев, вицепремиер на Р.България и г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Г-н Атанас Киряков, Изпълнителен директор на „Онтотекст“ АД (в дясно) с Президента на Република България г-н Румен Радев

За „Иновация за пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Онтотекст АД

Онтотекст разработва продукти и решения на базата на семантични технологии. Иновацията Graph DB е световно призната графова база данни, използвана от топ издатели на научно съдържание като Elsevier, Springer Nature, и Wiley. Иновацията е радикална за издателския бизнес и управлението на големи обеми динамично съдържание.  

Г-н Теодор Димитров, управител на "Амбър Технолоджи" АД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Иновативно новостартирало предприятие“ с почетна грамота се отличава Амбър Технолоджи АД.

Амбър Технолоджи АД е създадена през 2016 г. Разработила е матрак с оригинална технология за вграждане на чист балтийски кехлибар. Той е известен със своя здравословен и балансиращ ефект. Фирмата реализира директни продажби, основани изцяло на дигитален маркетинг. Разработва и гама от продукти за здравословен сън.

Г-н Делчо Николов, Председател на управителния съвет и Изпълнителен директор на „Асарел - Медет“ АД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Зелена иновация“ с почетна грамота се отличава „АСАРЕЛ – МЕДЕТ“ АД

„Асарел-Медет“ АД е разработила система за рекултивация на минно депо за отпадни руди. Тя осигурява едновременното извличане на мед от отпадъка, обезвреждане на страничните продукти и възстановяване на естествени местообитания. Системата за първи път се прилага на все още действащо съоръжение за минни отпадъци.

Г-жа Сибила Коритарева, собственик и управител на „Грозен Ентертейнмънт“ ЕООД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Иновация за развитие на таланти“ с почетна грамота се награждава фирма "ГРОЗЕН Ентертейнмънт" ЕООД

ГРОЗЕН Ентертейнмънт ЕООД e продуцентска къща за комикси, артбук издания и анимационно студио. Фирмата създава професионален риалити формат за млади комикс художници COMIX BOX, който е новост в световен мащаб. Фирмата има и учебен център за целия спектър от професии за реклама, анимация, гейминг и комикси.

Г-н Кристофър Хътчисън, съосновател на „ПросФит Текнолоджис“ АД (в дясно) с Президента на Република България г-н Румен Радев

В областта „Иновация за качество на живот” за 2017 г. с почетна грамота и статуетка се отличава ПросФит Текнолоджис АД.

ПросФит Текнолоджис АД разработва медицински софтуер и цялостна дигитална услуга за прецизно проектиране и 3D принтиране на протези при пациенти с ампутиран крайник. Фирмата е пионер в тази област и работи по съвместни проекти с Международната организация на хората с увреждания и с медицински центрове в Европа, Австралия и Азия.

Г-н Деян Благоев, Мениджър „Бизнес развитие“ на „Булбера“ ЕООД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Социална иновация“ с почетна грамота се награждава Булбера ЕООД

Булбера ЕООД е създател на безплатното мобилно приложение Protect Your Kid. То е единственото, създадено на български език. Дава възможност за блокиране на опасно съдържание в интернет и рискови мобилни приложения. Преведено е на 10 езика. Разпространява се в държави от Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

Г-жа Анета Пиперкова, управител на Институт за медицински научни изследвания ООД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Иновационен мениджмънт“, с почетна грамота се награждава Институт за медицински научни изследвания ООД

Това е първият частен Институт за медицински научни изследвания в България. Дейността на компанията е фокусирана върху иновации и международни проекти в персонализираната медицина, диагностика и генетични изследвания. Фирмата се отличава с високо качество на управление на иновационните си дейности съгласно международно признати критерии.

Г-н Марин Петков, собственик на „Ем Пи Студио“ ЕООД (в ляво) с г-н Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

За „Иновация в креативните индустрии“ почетна грамота получава ЕМ ПИ СТУДИО ЕООД

ЕМ ПИ Студио ЕООД е сред пионерите в областта на проектиране на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти. Създава иновативна синхронизация между лазерен и видео мапинг, под бранда 4D Experience. Компанията има над 160 проекта в цял свят, в т.ч.  първи мапинг на пещера, катедрала и подвижен обект.

Наградените предприятия в Тринадесетия национален конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2017

Номинации в Конкурса за "Иновативно предприятие на годината" 2017 (по азбучен ред)

АвтоИконом ООД е интернет платформа и мобилна апликация за интерактивна двупосочна връзка между собственика на автомобила и доставчиците на услуги – сервизи, технически прегледи, застрахователи и лизингови компании.

Кикфлип ООД е агенция за дизайн на дигитални продукти, която  участва в създаването на дигитална платформа за развитие на иновативни решения в медицината.

ОПТИКС АД създава и произвежда системата  за ранно откриване на пожари OPTIX Automated Remote identiFIRE,  която комбинира термографски функции, метеорологични и топографски данни.

ТАНГРА – АВ ООД разработва собствена гама от енергоспестяващи вентилационни системи с възстановяване на енергията до 94%.

ClaimCompass ЕООД e онлайн платформа и мобилна апликация, която помага на самолетните пътници да получат обезщетение в случай на отменен или закъснял полет въз основа на Регламент ЕС261/2004 (ЕС).

Лигна Груп e специализирана в обзавеждането, интериорното проектиране и управление на процеси, свързани с цялостно обзавеждане на частни и обществени сгради.

Про Смарт ЕООД е компания, разработила програмируемия Wi-Fi термостатен контролер с безжичен температурен сензор Bboil RF, който може дистанционно да управлява електроуреди в дома.

Ултрафлекс Корпорейшън ООД проектира и произвежда пълна гама за силовата електроника и индукционната топилка с въздушно охлаждане EasyMelt Air.

Империя Онлайн ООД разработва  и разпространява  компютърната игра  Kingdoms Online – стратегия в реално време, изцяло локализирана за арабския пазар.

Мобайл Системс ООД (с търговска марка MobiSystems) е създател на OfficeSuite Now, мулти-платформен офис пакет за фирми и индивидуални потребители.

Сирма Медикъл Системс АД е създател на  мобилното приложение и платформа за мониторинг на състоянието на хора с всички видове диабет и преддиабетни състояния Diabetes:M.

Витанеа ООД произвежда нектари, сокове и чай от арония, къпина, малина с функционални качества по оригинална технология на проф. Крачанов.

Волонтайм ООД създава, поддържа и развива едноименната социална мрежа за добри дела, в която всеки може да намери информация и да стане част от всичко, свързано с правенето на добрини.

ЗА КОНКУРСА

13-ото издание на конкурса „Иновативно предприятие на годината “ се организира от Фондация “Приложни изследвания и комуникации” и Еnterprise Europe Network – България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия, в партньорство с БНТ , сп. Икономика и онлайн портала Economic.bg

През 2017 г. над 100 кандидатури на иновативни фирми от различни икономически сектори се включиха в Конкурса. 21 от тях стигнаха до номинации, от които журито определи победители в 8 области според въздействието на иновацията.

 

 

Кандидатурите се оценяват по специална методология от експертен панел и 17-членно жури на базата на следните критерии:
– Разходи за научно-изследователска и развойна дейност (НИРД) и/или технологично обновяване
– Относителен дял на персонала, зает с НИРД
– Внедрени организационно-управленски иновации
– Иновационно сътрудничество
– Финансиране от обществени и частни иновационни програми
– Награди за иновации
– Техническо равнище на иновациите
– Степен на защита на интелектуалната собственост
– Социално въздействие на иновацията
– Иновативен лидер на международния пазар