Петнадесети национален конкурс
“Иновативно предприятие на годината” 2019

Наградени и финалисти ​

Националният конкурс „Иновативно предприятие на годината“ се организира от  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, АРК Консултинг, Еnterprise Europe Network – България, Представителството на ЕК в България, с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и Единен център за иновации на БАН в медийно партньорство със списание „Икономика“ и икономически портал Economic.bg, Computer World, Kaldata.bg, списание „Българска наука“ и Успелите.бг.

Фирмите финалисти в конкурса „Иновативно предприятие на годината“ получават и правото да използват марката на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ – „Високи постижения в иновациите“. Церемонията за връчване на марката ще се състои на 30 януари 2020 г. в Президентството. Финалистите ще получат и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави.

По време на Петнадесетия национален иновационен форум, Президентът Румен Радев връчи наградите на отличените предприятия в следните  области според въздействието на иновацията:

Ултрафлекс Корпорейшън ООД с награда за „Пазарно лидерство“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Ултрафлекс Корпорейшън ООД.

 Ултрафлекс Корпорейшън ООД е разработила новаторска система за индукционно нагряване, приложима във всички сектори, свързани с термообработката на материали – индустриалната, бижутерската, лабораторната, зъботехническата и медицинската електроника. Тя се състои от отделни модули, позволяващи паралелно нагряване на различни материали съобразно различни параметри. Дава възможност и за допълнително добавяне на модули при необходимост от повече мощност. Има реализирани продажби в САЩ, Канада, Турция и Индия.

Найкомс ЕООД с награда за "Социална иновация", Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

В категорията „Социална иновация” за 2019 г. с почетна грамота се награждава Найкомс ЕООД.

Найкомс ЕООД е създател на система от хардуерни и софтуерни продукти и услуги в областта на телемедицината – станция за телемедицина; програма за онлайн аудио-видео консултация между лекар и пациент; куфарче с безжични диагностични устройства с възможност за автоматично съхраняване, прехвърляне и споделяне на данните и други. Станцията се използва в 30 болници – в общини в областите Русе и Сливен, в „Пирогов“ и „Св. Анна“, и други.

ПроВиотик АД с награда за „Качество на живот“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Качество на живот“ за 2019 г. с почетна грамота се награждава ПроВиотик АД.

ПроВиотик АД създава лиофилизиран пробиотик на основата на щам Lactobacillus bulgaricus, изолиран от кокиче и отгледан в био зеленчуков сок,  с бактерицидни свойства спрямо причинителя на язвата Helicobacter pylori, алтернатива на тройната антибиотична терапия. Изследвания с продукта са направени в Harvard University, ИСУЛ и Софийския университет, като научният екип включва и нобеловия лауреат Бери Маршал.

ЗенАрт ООД с награда за „Иновация в креативните индустрии“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава ЗенАрт ООД.

ЗенАрт ООД разработва  каталог от реални исторически, културни и природни дестинации във виртуална реалност като използва двуизмерни автентични изображения и ги интерпретира в 3D-обекти. Налице е и интерактивност. Първият завършен проект са „Белоградчишките скали“ – потребителите могат да си направят виртуална разходка, да стрелят с възрожденски пушки, да научат повече за богатата история на местността чрез аудио-разказвача и т.н. Следващите проекти са „Олимп“ и „Карибски острови“.

Интернешънъл Пауър Съплай АД с награда в областта „Зелена иновация”, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

В областта „Зелена иновация” за 2019 г. с почетна грамота и статуетка се отличава Интернешънъл Пауър Съплай АД.

Интернешънъл Пауър Съплай АД създава автономна хибридна токозахранваща система за управление на добита електроенергия от възобновяеми източници, първата в света с приложен модулен принцип в захранването. Дава възможност работата на повреден модул да бъде поета от останалите. Позволява съхраняване на излишната енергия в акумулаторни батерии за по-нататъшно използване. Експлоатира се на 7-те континента, в над 60 държави, в рамките на 1500 инсталации, в т.ч. в райони без достъп до електропреносна мрежа или с ненадеждна такава.

Пауър Дрон ООД с награда за „Иновативно новостартирало предприятие“,Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2019 г. с почетна грамота се отличава Пауър Дрон ООД.

Пауър Дрон ООД разработва софтуер за автоматизиран анализ на данни от техническа инспекция на електропроводи и друга енергийна инфраструктура на основата на заснемане с дрон. Използват се алгоритми, базирани на изкуствен интелект, машинно обучение и автоматично разпознаване на изображения. Основните приложения са: за регулярна инспекция, спешна инспекция при авария и оценка и картографиране на инфраструктурата.

Юбитрак ООД с награда за „Иновация за развитие на таланти“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Иновация за развитие на таланти“ почетна грамота получава Юбитрак ООД.

Юбитрак ООД автоматизира процеса на събиране на данни за представянето на футболисти и отбори чрез прилагане на алгоритми за компютърно зрение и машинно обучение върху видео материал. Софтуерът разпознава обектите на терена, разделя отборите, идентифицира всеки играч и следи обектите до края на срещата. Технологията е достъпна и за малки лиги. Фирмата работи с детско-юношеските отбори на „Левски“ и „Левски-Раковски“.

Лийнплъм ЕООД с награда за „Иновационен мениджмънт“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2019

За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се награждава Лийнплъм ЕООД.

Лийнплъм ЕООД създава платформа за мобилен маркетинг за изграждане на по-дългосрочни и ефективни взаимоотношения между маркетинг специалисти и потребители на мобилни устройства посредством персонализирани кампании в реално време. Изгражда и процеси за развитие на ИТ-талантите във и извън фирмата и се отличава с висока степен на иновационна организация и култура.

Всички финалисти в Конкурса за иновативно предприятие на годината 2019 (по азбучен ред)

Ай Райс Мeханикс 357 ЕАД e създателят на роботизирано вертикализиращо помощно средство за хора с двигателни увреждания, позволяващо безопасно и сигурно движение в изправена позиция на тялото и повишена степен на достъпност до отдалечени и разположени на високо предмети.

LAM’ON ООД разработва биоразградимо фолио за печатната индустрия, което не се различава от стандартните ламинати като здравина и оптични качества (гарантирани за минимум 10 г.), но се разгражда на 100% до 1 месец при наличието на подходящи топлина, влага и микроорганизми.

OfficeRnD ЕООД разработва софтуерно решение за управление на споделени работни пространства, даващо възможност на споделените офиси да автоматизират и интегрират най-важните си процеси (резервиране на стаи и бюра от членовете, взаимодействие между тях и т.н.), използвано от клиенти в над 40 страни и от над 100 000 индивидуални потребители.

Попалс ЕООД е създател на едноименната дигитална игра, помагаща на учителя да развива умения за работа в екип и други социални умения у своите ученици на основата на математически задачи и в екологичен контекст (нефтопукльото почиства нефтени петна, прахопукльото –  въздуха и т.н.)

Фанте Агро ЕООД разработва козметични състави на основата на екстракт от шафранов минзухар и розово масло, като произвежда и други козметични продукти с екстракт от шафран, отглежда и минзухар и извлича и шафран от него, и предлага размножилите се луковици на минзухара на други предприемачи срещу експертна подкрепа при отглеждането и ангажимент за изкупуване на цветовете.

Алгае България ООД разработва първата промишлена инсталация за култивация на микроводорасли в България – фотобиореакторна система, създава и произвежда и иновативни продукти  на базата на микроводорасли, в т.ч. и свежа спирулина.

ЛогСентинел ЕООД разработва решение за съхранение на сигурни одитни следи, свързани с бизнес дейностите, в частен (персонализиран) блокчейн, позволяващо мониторинг на процесите и засичане на аномално поведение, и сигурна база данни, криптираща всеки запис по отделно, особено ценна за съхраняването на лични данни и високо чувствителна информация.

Пейхоук ООД създава софтуер, платежни инструменти и услуга за оптимизиране на разходния мениджмънт, с информация за всяко плащане в реално време, алгоритъм, извличащ данни от сканирани/електронни платежни документи, подготвящ ги за осчетоводяване, и собствена карта за разплащания за пълна автоматизация на разходните данни без сканиране.

Скейл Фокус АД разработва комплексна програма за привличане на таланти във фирмата, и за развитието на таланти в и извън нея – отворени академии за ИТ-обучение, вътрешно състезание за иновативни идеи с цел пазарна реализация, подкрепа за проектиране на работните пространства от служителите и други.

Анкол ЕООД създава система за управление на налягането на гумите по време на движение и при висока скорост, в зависимост от пътната настилка, метеoрологичните условия и товара на автомобила, с възможност за монтиране на всяко превозно средство.

ОС Имплантс ООД създава 3D-принтираща платформа за изкуствени кости за производството на анатомични и хирургични модели за обучението на студенти и специализанти и на персонализирани импланти за хора и животни, разработени съобразно индивидуалните особености на пациента.

Про Дрон Сис ООД разработва мултиспектрална аеро камера за прикрепяне към безпилотен летящ апарат за анализ на почви и измерване на вегетация, за предоставяне на дигитализирани агрономически препоръки и изработка на топографски/ вододелни карти.

Смол Фут ООД създава снегоходки за екстремни условия, които да издържат на най-тежките зимни условия, за да заведат хората до най-високите планински върхове; подходящи за стръмни склонове и смесени терени, с регулируема система, даваща възможност за ходене с фиксиран, повдигнат или свободен крак.

Президентът Радев награди иновативни фирми с марката „Високи постижения в иновациите“

Президентът на Р България, г-н Румен Радев, приветства финалистите от 15-ия Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" и носители на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г.

На 30 януари Президентът на България г-н Румен Радев за втори път отличи лично всички финалисти в Конкурса „Иновативно предприятие на годината“ с марката „Високи постижения в иновациите“. Посланици и дипломати от държави – европейски и световни лидери в иновациите – Германия, Австрия, Южна Корея, Япония, Великобритания, Израел, Полша, предприемачи, представители на институциите, нестопанския сектор и академичната общност и експерти присъстваха на специална церемония в Президентството, организирана от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Enterprise Europe Network – България под егидата на държавния глава. 

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, откри церемонията, като отбеляза, че марката „Високи постижения в иновациите“ е признание за дейността на фирмите, но и ценен инструмент за успешен маркетинг, особено на външните пазари. „Ще се радваме тези фирми да допринесат за преодоляването на иновационното изоставане на Европа“, каза той. 

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", откри церемонията по връчване на марката "Високи постижения в иновациите", 30 януари 2020 г.
Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", откри церемонията по връчване на марката "Високи постижения в иновациите", 30 януари 2020 г.

Посланикът на ФРГ Кристоф Айххорн подчерта, че в Европа и в Германия няма монополи над идеите, таланта и предприемачеството. Той сподели своя успешен опит с български стартъпи и поздрави българските утвърдени компании и новостартиращи предприятия, които вече работят на пазара на страната му. „Всички ние, политиците и бизнесът, имаме нещо общо: имаме нужда от иновации. Германия и Европа се нуждаят от вас“, подчерта той. 

Мартин Дановски, председател на управителния съвет на Фонд на фондовете и съветник в кабинета на вицепремиера Томислав Дончев, заяви, че публичните институции са в дълг на иновационата система, но вече се работи в две направления – по възможностите за финансиране и за осигуряване на по-добро взаимодействие между бизнеса и научно-изследователската общност. 

Мартин Дановски, председател на управителния съвет на Фонд на фондовете и съветник в кабинета на вицепремиера Томислав Дончев приветства участниците в Церемонията по връчване на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г., Президенство
Пламен Цеков, изпълнителен директор на ИТ компанията Скейл Фокус, Церемония по връчване на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г., Президенство

Пламен Цеков, изпълнителен директор на ИТ компанията Скейл Фокус, подчерта, че самото предприемачество подхранва иновациите. Той даде пример с разрастването на фирмата с офиси в различни градове на България и на Балканите, както и с програмите за насърчаване на вътрешното предприемачество, които привличат обратно българи от чужбина и чужденци в страната. 

Бойко Караджов, съосновател на финтех компанията Пейхоук, сподели колко много е помогнала предприемаческата и иновационна среда у нас за успеха на фирмата. „Нашите първи клиенти бяха български компании и те ни дадоха тласък за развитие. Винаги намираме колеги със специфичен опит, които ни помагат да решаваме различни проблеми. Удивен съм какъв обем разнообразни технологии се правят в България и съм уверен, че ще имаме и милиарден стартъп“. 

Бойко Караджов, съосновател на финтек компанията Пейхоук, Церемония по връчване на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г., Президенство
Президентът на Р България, г-н Румен Радев, приветства финалистите от 15-ия Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" и носители на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г., Церемония по връчване на марката в Президенството

В приветственото си слово към фирмите, носители на запазената марка “Високи постижения в иновациите”, Президентът на България г-н Румен Радев също подчерта: „Европа изостава от страни като САЩ, Китай, Япония по отношение на иновациите, но пътят за преодоляване на това изоставане е обединението. Имаме шанс да успеем, ако всички европейски държави се обединим и всяка има амбицията да присъства по-силно на европейската иновационна карта“, отбеляза той. Президентът обяви идеята си за центрове за дигитални технологии и иновации с оборудване на високо технологично ниво във всички областни градове, в които учениците да могат безплатно да придобиват иновационна култура, да експериментират и да виждат резултатите от своите експерименти. 

Представители на 21 компании – стартъпи и утвърдени лидери от всички икономически сектори, получиха марката лично от президента Румен Радев, който заяви: „Иновациите са за умните и смелите и аз много се радвам, че днес вашият брой расте. Иновациите трябва да бъдат поощрявани от държавата, обществото и всички нас“. 

Марката „Високи постижения в иновациите“ на фондация „Приложни изследвания и комуникации“ се предоставя за ползване на предприятията финалисти, преминали успешно оценяване от експерти на Фондацията и жури от водещи български организации и институции в рамките на конкурса „Иновативно предприятие на годината“. Конкурсът се организира от фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Еnterprise Europe Network – България и под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев. Критериите за оценка на иновациите за придобиване на правото за използване на марката „Високи постижения в иновациите“ включват: високо качество и оригиналност на иновациите, въздействие на националния и световния пазар, върху околната среда и обществото, ефективност на бизнес модела. 

Финалистите от 15-ия Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" и носители на марката "Високи постижения в иновациите" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", 30 януари 2020 г, Церемония за връчване на марката в Президенството.

„Конкурсът за иновативно предприятие на годината беше интересна възможност да се видят новостите, създавани в България, и да се даде допълнителен кураж на предприемчивите и иновативно мислещите хора. „Електросфера“ е част от тази общност. А наградата за нас означава, че имаме съмишленици в нашето разбиране за насоките за развитие на бизнеса в България.“

Игор Левин, основател на Електросфера ЕООД, с награда в категорията „Пазарно лидерство“ на Конкурсa за иновативно предприятие на годината 2016

„След  участието ни  в 10-то издание на Конкурса за иновативно предприятие  на годината успяхме да затвърдим нашата позиция на българския и европейския пазар. Награждаването ни даде кураж да разрастваме бизнеса си смело в избраната от нас посока. Изградихме млад и амбициозен екип, завладян от нашия стремеж за промяна. Успяхме да заинтригуваме и Президента, който ни спомена в интервю за германски ежедневник  като българска  млада и иновативна компания, с която се гордее. Трябва да продължаваме да промотираме иновативния подход, който е изключително важен за позитивната промяна в нашата родина.“

Калин Класанов, Съ-основател, Роо Брандс ООД

“БалБок Инженеринг“ АД бе отличено като Иновативно предприятие в област „Зелена иновация“ в Националния  конкурс  за „Иновативно предприятие“ 2014. Полученото отличие допринесе за самочувствието на целия ни екип и за увеличаване на авторитета ни в страната и в чужбина. Благодарим и за предоставените от Арк Консултинг услуги в областта на оценката, анализа и обществената политика в област „Зелена иновация“. Доказателство за това е отпуснатата през 2015 г.  безвъзмездна финансова подкрепа чрез Норвежкия финансов механизъм 2009 – 2014 за реализиране на проект „Еко-иновативна система за управление на отпадъци с неизвестен състав и произход в България“.

 Д-р Лилия Желязкова, Изпълнителен директор, “БалБок Инженеринг“  АД

 

„За нас беше огромна чест, че получихме награда именно в категория „Социална иновация“, защото наша цел е да търсим нови пътища за преодоляване на социалните бариери. Ние вярваме, че образованието води до промяна в обществото и всеки принос в тази посока, независимо колко е малък, има значение.“

Вероника Рачева, ръководител на образователната програма на „Прознание Академия“ ЕООД,  победител в категорията „Социална иновация“ на Конкурса за иновативно предприятие на годината 2016