Седемнадесети Национален иновационен форум и Церемония по награждаване на подебителите в Националния конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2021.

Live Streaming:

За конкурса

В инициативата могат да се включат активни български фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години.

Националният конкурс „Иновативно предприятие на годината“ се организира от
Фондация „Приложни изследвания и комуникации“
АРК Консултинг и Еnterprise Europe Network – България,  с подкрепата на Генерална дирекция “Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия и на София Тех Парк.

Медийни партньори на Конкурса: предаването „Иновативно“ на БНТ2, Българско национално радио – Радио София, Списание „Икономика“, Digitalk, Kaldata.bg, списание „Българска наука“, Успелите.бг , Innovation.bg, IndustryInfo.bg, 3e-news.net, Trending Topics.eu.

Кандидатите се оценяват по специална методология от експертна група и външно жури.

Отличията в конкурса се връчват по време на Националния иновационен форум на 7 декември от 11:30 ч.

Конкурсът се провежда традиционно под егидата на Президента на Р. България.

Събитието ще се излъчва онлайн със съдействието на MP Studio – лауреат в конкурса “Иновативно предприятие на годината 2017” и носител на наградата за иновация в креативните индустрии.

Конкурсът е признат от Европейската комисия за най-добра национална практика за популяризиране на иновативното развитие. 

Наградите се присъждат според въздействието на отличените иновации в категории като:

  • Пазарно лидерство

иновация, наложила се на международния пазар

  • Качество на живот

иновация, водеща до подобряване на качеството на живот и здравето на потребителите

  • Зелена иновация

иновация за устойчиво и екологосъобразно развитие

  • Иновационен мениджмънт

управление на иновационните процеси

  • Социална иновация

иновация, отговаряща на социални предизвикателства, инициативи в подкрепа на развитието на човешките ресурси, млади таланти и предприемачи, КСО.

  • Иновация в креативните индустрии

иновации в дизайн, дигитални игри, архитектура, градска среда, филмова и музикална индустрия

  • Иновативно новостартирало предприятие

до три години от създаването му

  • Дигитална трансформация

иновации за Индустрия 4.0, сектор Финтех, блокчейн технологии, иновации на работното място

Фирмите финалисти в конкурса получават и правото да използват марката на Фондация
„Приложни изследвания и комуникации“ – „Високи постижения в иновациите“.
С марката се отличават върхови постижения, въздействие и ефективност на авангардни иновации, разработени от български предприятия.

Марката се предоставя за ползване на предприятия, които са преминали успешно оценяване от експерти на Фондацията и жури от водещи български организации в рамките на конкурса. Критериите за оценка за използване на марката включват високо качество и оригиналност на иновациите, въздействие на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, ефективност на бизнес модела.

В тазгодишното издание на конкурса София Тех Парк ще подкрепи победителя в категория “Иновативно новостартирало предприятие” със специална пакетна награда от услуги и консултации, насочени изцяло към стартиращия бизнес.

Финалистите получават и възможност да достигнат до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери, в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави.

За контакт: innoaward@online.bg

https://www.facebook.com/innovation.bg

Организаторите на конкурса няма да разглеждат кандидатури на участници, които не спазват добрия тон на комуникация.

Формулярът за кандидатстване е активен до 10 октомври 2021, 23:45 ч.

Loga-All-2021

Владимир Вълев, управител на ЕнтоСинерджи ЕООД, финалист в конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“, категория „Зелена иновация“:

„Бихме препоръчали на наши колеги участието в „Иновативно предприятие на годината 2021“, защото конкурсът дава възможност за бързо и широко популяризиране на идеите сред населението на България, както и намиране на потенциални клиенти, съмишленици и/или инвеститори в предприетото начинание“.

Компанията развъжда и преработва щурци за храна на домашни любимци – като хранителна добавка във вид на брашно, блокчета или чипс от цели щурци с различни вкусове. Продуктите са с високо съдържание на белтъчини. Производството е икономично и екологично. Остатъчният продукт от него се използва като органичен тор с много добри качества.

Пламен Иванов, изпълнителен директор, Гамифино ООД, победител в Конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“, категория „Зелена иновация“:

„Благодарение на участие то в конкурса нашият продукт придоби по-голяма популярност и успяхме в рамките на настоящата година да проведем няколко важни за нас интервюта и репортажи за различни телевизии. С удоволствие рекламираме конкурса на наши познати, които изграждат своите компании и разработват иновативни продукти, за да могат и те да получат допълнителна подкрепа и мотивация да продължат напред, въпреки трудностите, които всеки един от нас изпитва“.

Компанията разработва интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното и разместване на страници. Дава възможност за намаляване на разхода на хартия, като се произвежда от рециклирана пластмаса, която също подлежи на рециклиране.

Ваня Боюклиева, зам.-председател на Централен кооперативен съюз, победител в категория „Социална иновация“ в Конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“:

„С гордост нареждаме Вашата награда сред най-значимите за Централния кооперативен съюз, защото ни даде допълнителната увереност, че кооперациите в България ще преборят трудностите, породени от COVID-19. Използвам възможността да Ви поздравя не само за усилията, които полагате, за да стимулирате иновативното мислене на българския бизнес, но и за духа и позитивната енергия, с които ги правите“.

ЦКС създава система от мобилни услуги с добавена социална стойност – за доставка на хранителни и битови стоки от първа необходимост и за оказване на медицинска помощ в труднодостъпни и малки населени места.

Денимир Димитров, управител в Зиро Уейв ЕООД, финалист в Конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“:

„Конкурсът ни помогна с полезни контакти, които натрупахме и продължаваме да поддържаме всички с тях, както и с вас“.

Компанията разработва 100% биоразградима и компостируема чиния за еднократна употреба, произведена от остатъчния продукт на пивоварната промишленост (отработен малц), устойчива на всякакъв вид храни и течности, на овкусена храна с ниска или висока температура и ядлива. Има варианти с различни вкусове и размери. Може да се изхвърля с обикновен битов отпадък, не отделя метан при разпадане.

 

Виктория Викторова, изпълнителен директор, Прес Старт ООД , финалист в Конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“:

„Участието в конкурса и марката „Високи постижения в иновациите“ добавят престиж и още щипка доверие към всичко, което правим. Журито е експертно и внимателно и кандидатите ще получат добра проверка за качеството на проекта си!“

Компанията създава платформа за фотореалистична 3D визуализация за виртуално подреждане на зали за събития без физическо посещение.

Милена Желева, HR експерт, Ондо Солюшънс ООД , победител в Конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“, категория „Иновативно новостартирало предприятие“:

„Конкурсът направи нашата компания и продукт по-видими и за клиенти, и за партньори. Благодарение на участието ни в него и получената марка „Високи постижения в иновациите“ имаме възможност да достигнем до потенциални международни партньори и клиенти във всички икономически сфери в рамките на Еnterprise Europe Network в над 60 държави. Благодарение на активния ни профил в EEN получихме и запитвания от потенциални партньори. Препоръчваме на иновативните и новостартиращи компании да участват в конкурса. Организаторите са изключителни професионалисти и продължават да ни оказват съдействие почти година след провеждането му. За нас спечелването на наградата „Иновативно новостартирало предприятие”  е повод за гордост. Наред с това е и стимул за непрестанно развитие както на екипа, така и на продукта ни“.

Компанията е създател на умно решение за автоматизирано управление на земеделските дейности.

Елена Маринова, президент на  Мусала Софт АД, финалист в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2020“:

„Иновативно предприятие на годината“ е възможност за споделяне на иновативни решения и подходи, добри практики и визия на българските компании. Споделянето обогатява индустрията като цяло и прави всички ни по-конкурентноспособни. Призовавам всички български компании, които имат с какво да се похвалят, а те със сигурност са много, да участват в „Иновативно предприятие на годината 2021!“

Компанията развива интегрирана система за управление на иновациите: партньорства с училища, университети и общности в областта на информационните технологии с цел привличане на млади хора към този тип професии.

 

Стам Лтд ООД с награда за „Пазарно лидерство“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Пазарно лидерство“ почетна статуетка и грамота получава Стам Лтд ООД.

Стам Лтд ООД разработва автоматизирани складови системи за хранително-вкусовата, мебелната, електротехническата, химическата, автомобилната и други индустрии, като първо разполага на площадка различните съоръжения (стелажи, палети, кранове и конвейери), след което ги „затваря“ със стени от всички страни. Складовите процеси са обслужвани без човешка намеса, само на основата на специално разработен софтуер. Фирмата има над 4500 клиента в над 20 държави, като всеки обект е съобразен със спецификата на дейността на съответния клиент.

Гамифино ООД с награда за "Зелена иновация", Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Зелена иновация“ за 2020 г. с почетна грамота се награждава Гамифино ООД.

Гамифино ООД разработва интерактивна тетрадка, която позволява изтриване и коригиране на написаното и разместване на страници. Тя се състои от 40 листа като реално замества над 100 страници. Има 4 варианта – с празни листове, с редове, с точки и с квадратчета. Дава възможност за намаляване на разхода на хартия, като се произвежда от рециклирана пластмаса, която също подлежи на рециклиране. Може да се допълва с нови листове.

Еведо България ЕООД с награда за „Иновация в креативните индустрии“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Иновация в креативните индустрии“ с почетна грамота се отличава Еведо България ЕООД.

Еведо България ЕООД разработва първата в света онлайн платформа тип one-stop-shop за събитийната индустрия. Тя събира на едно място артисти, организатори на събития, промоутъри, места за организиране на събития, сървис компании (кетъринг, сцена, осветление и т.н.). Платформата включва и продажба на билети, и функционалности за управление на събитието. Базирана е на блокчейн решения за по-голяма прозрачност и сигурност в събитийната индустрия. Реализирани са около 1000 събития от месец март до момента.

Орак-Инженеринг ЕООД с награда за „Дигитална трансформация“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Дигитална трансформация“ почетна грамота получава Орак - Инженеринг ЕООД.

Орак – Инженеринг ЕООД разработва пакет от услуги на български език за обучение в дигитална среда, който включва: личен кабинет за получаване на техническа и методическа подкрепа, в т.ч. и училищен сайт, и конферентен бокс за връзка между физическа и виртуална зала; колективно виртуално пространство за вътрешни срещи/обучения с автоматичен протокол/видео журнал и защитено GDPR хранилище за електронни документи и материали, и периодична сертификация на педагогическите специалисти.

Ондо Солюшънс ООД с награда в областта „Зелена иновация”, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

В областта Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 г. с почетна грамота и статуетка се отличава Ондо Солюшънс ООД.

Ондо Солюшънс е създател на умно решение за автоматизирано управление на земеделските дейности: прецизно напояване, торовнасяне, системи за контрол на климата и мониторинг на земеделските култури, подходящо както за малки и средни стопанства, така и за големи масиви. То се състои от хардуерно устройство, което се инсталира в стопанството, и интегриран специализиран софтуер с дистанционен контрол и лесен за работа интерфейс. Фирмата има реализирани системи за клиенти в България и Северна Македония, отворила е и представителство в ЮАР.

Алеги Инженеринг ООД с награда за „Качество на живот“,Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Качество на живот“ за 2020 г. почетна грамота получава Алеги Инженеринг ООД.

Алеги Инженеринг ООД създава минна лекотоварна спомагателна машина за превоз на хора, товари и взривни материали, която позволява работа при по-висока степен на безопасност и надеждност и по-дълъг експлоатационен живот. Тя е специално проектирана за подземни условия – висока влажност, запрашеност, киселинност, срутвания и т.н. и е единствената в света с двигател Евро 5 за по-малко емисии в рудниците. Маневрена е, с изцяло електронно управление, модерен дизайн и удобен дисплей.

Централен Кооперативен Съюз с награда за „Социална иновация“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

В категорията „Социална иновация” за 2020 г. с почетна грамота се награждава Централен Кооперативен Съюз.

Централен Кооперативен Съюз създава система от мобилни услуги с добавена социална стойност – за доставка на хранителни и битови стоки от първа необходимост и за оказване на медицинска помощ в труднодостъпни и малки населени места. Здравните услуги са в различни области на медицината, налице са и средства за преместване и придвижване на пациенти, педиатричен комплект, ултравиолетов бактерициден облъчвател. Стоките са на съюза или местни производители и се предлагат с много ниска надценка.

Електросфера ЕООД с награда за „Иновационен мениджмънт“, Национален конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2020

За „Иновационен мениджмънт“ с почетна грамота се отличава Електросфера ЕООД

Електросфера ЕООД e създателят на преобразовател с технология за обработка и моделиране на ефекти в реално време в музикалната индустрия. Устройството е единственото с 64 канала, при това комбинирани на едно място с минимален интерфейс, и дава възможност за преобразуване на аналоговия сигнал в цифров и обратно. Има и мултифункционален тъчскрийн за управление, който позволява работа без връзка с компютър. Фирмата се отличава с високо качество на процесите по управление на иновациите, в т.ч. и на дигиталните процеси.

Всички финалисти в Конкурса за иновативно предприятие на годината 2020 (по азбучен ред)

ЕнтоСинерджи ЕООД развъжда и преработва щурци за храна на домашни любимци – като хранителна добавка във вид на брашно, блокчета или чипс от цели щурци с различни вкусове. Продуктите са с високо съдържание на белтъчини. Производството е икономично и екологично. Остатъчният продукт от него се използва като органичен тор с много добри качества.

Мусала Софт АД развива интегрирана система за управление на иновациите: партньорства с училища, университети и общности в областта на информационните технологии с цел привличане на млади хора към този тип професии и участие на бранша в създаването на учебните програми и в изследователски проекти, организиране на тематични състезания и олимпиади, система за подбор, обучение, кариерно развитие и мотивиране на кадрите, и други.

Прес Старт ООД създава платформа за фотореалистична 3D визуализация за виртуално подреждане на зали за събития без физическо посещение. Изцяло интерактивна и лесна за използване, тя е насочена към всякакъв вид потребители, а не само към професионалисти. Предлага три опции за изглед: план на пода (2D), изометричен (3D), и от първо лице (VR). Позволява безпроблемна работа във всеки браузър.

Зиро Уейв ЕООД разработва 100% биоразградима и компостируема чиния за еднократна употреба, произведена от остатъчния продукт на пивоварната промишленост (отработен малц), устойчива на всякакъв вид храни и течности, на овкусена храна с ниска или висока температура и ядлива. Има варианти с различни вкусове и размери. Може да се изхвърля с обикновен битов отпадък, не отделя метан при разпадане.

Насекомо АД организира зелено производство на висококачествени устойчиви протеини чрез биоконверсия с насекоми (мухи) посредством автоматизирана модулна технология, които продава за целите на производството на храна за домашни любимци и на фуражи за риба. Продуктът е хипоалергенен и бързо смилаем. Страничният продукт от производството е органичен тор с високо съдържание на хитин.

Хидройоникс ЕООД разработва линия за раздробяване на излезли от употреба автомобилни гуми до каучукови гранули, висококачествена легирана тел и конец под формата на памук. Материалите могат да бъдат използвани като суровина за различни производства: каучукови настилки, метални заготовки, изолационен материал. Линията е напълно автоматизирана и може да работи на 24-часов режим.

ИмърсЕфЕкс ЕАД създава приложение за мобилни устройства, което да служи като учебно помагало за науката за клетката. То показва чрез добавена реалност детайлни триизмерни модели на основни системи на човешкото тяло, виртуални хирургични разрези за вземане на тъкан, както и изображения от електронен микроскоп на клетъчно ниво. Основано е на 3D-моделиране за постигане на пълен фото реализъм.

Отворени Технологии България ЕООД разработва на принципа на отворения код система за управление на софтуерното тестване на основата на подобряване на създаден и изоставен от друга фирма продукт. Системата се използва от програмисти за целите на разработването и тестването на техните собствени продукти. Към момента на оценяването има над 240 000 изтегляния в реално време по цял свят за период от около 3 години.

Видео:

Видеостриймингът се осъществи със съдействието на:

MP Studio – Иновативно предприятие на 2017 г., носител на награда за иновации в креативните индустрии.

Фирмата е сред пионерите в областта на проектирането на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти, създател на иновативна синхронизация между лазерен и видео мапинг, под бранда 4D Experience. Компанията има стотици проекти в цял свят, в т.ч. първи мапинг на пещера, катедрала и подвижен обект (автомобил и автобус). Тя реализира интериорни и екстериорни проекции върху сгради, предимно исторически и културни забележителности и е създател на интерактивната изложба за откриващата церемония за българското председателство на Съвета на ЕС, представяща страната в различни аспекти (исторически, културни, природни и т.н.).